Hindering Surprise

 

hinderingsurprise
Klikkaa kuvaa päästäksesi suuritarkkuuksiseen kuvaan

 

Hindering Surprise on Häiriköt Hq:n, BMOL ry:n ja Voima-lehden vastamainoskilpailun vapaaseen sarjaan osallistunut teos. Teos koostuu valokuvatusta Kinder-yllätysmunasta ja puuvärikynillä piirretyistä eläinhahmoista. Taustan autenttinen sini on rajattu palanen sinitaivasta allekirjoittaneen takavuosien eräästä lomakuvasta. Loppuosa teoksesta on kuvankäsittelyohjelmalla kuvitettu, mikä tarjosi sivuston maakarille mainion ensihaasteen ja harjoitteen kuvankäsittelyohjelmien koukeroiseen maailmaan. Idea kyseiselle työlle sikisi mieleen jo vuoden 2015 pääsiäisen aikoihin hypistellessäni juuri kuoriutunutta viheliäistä muovista yllätyslelua. Pientä lisäpotkua henkiselle takamukselle tarjosi silloinen uutisointi ja hakukoneen tuottamat kuvahakutulokset tällaisesta. Alkuperäinen ajatus oli piirretyistä eläinhahmoista jatkaa pienten figuurien valmistamiseen (biohajoavasta muovista) ja niiden sijoittelu shop dropping -henkeen yllätyksellisesti sinne sun tänne. Näin uljaan idean toteuttaminen ei kuitenkaan millään kohdannut käytössä olevia aikaresursseja. Niinpä ajatus muokkaantui syvällä aivolisukkeen aihioissa saaden lopulta fyysiseksi olomuodokseen mainosjulisteen pompöösin ilmiasun.

Teoksessa viitataan globaaliin ympäristökatastrofiin, johon merkittävällä osuudella osallistuvat suuret elintarviketeollisuuden mahtiyhtiöt. Laajemmin aiheesta sivistävät muun muassa seuraavat lähteet:

www.yle.fi/uutiset/3-9985408

www.theguardian.com/business/2016/jan/19/more-plastic-than-fish-in-the-sea-by-2050-warns-ellen-macarthur

www.oceanconservancy.org/trash-free-seas/plastics-in-the-ocean

 

 

… ja jotta elämä olisi riemastuttavan ikävää tai ironista, niin mitäpä sitten ilmestyikään siitä yhdestä yllätysmunasta, jonka valokuvattavaksi teokseen ostin.

DSC_0016

… ja näin.